Nytt familiemedlem?

I løpet av et liv går vi gjennom mange faser. For noen av oss er det helt unaturlig å ikke ha en katt, hund eller annet dyr. Andre ikke har vært vant til å ha ansvar for et dyr. Ofte får vi spørsmål om man skal eller ikke skaffe seg et dyr. I tilfelle hvilket dyr, hvilken rase/dyr er riktig for de.

Jeg blir veldig glad når jeg får slike spørsmål. For meg et det et tegn på at man tenker gjennom det og vet at det ikke «bare» er en ny ting som kan brukes når man selv finner det for godt. Et levende vesen er et stort ansvar. Jeg kan ikke se for meg en hverdag uten en hund. Hunden er en enormt viktig del av livet mitt. Så jeg har full forståelse for at man ønsker å ha en bestevenn, arbeidskamerat, hjelper inn i livet sitt.
MEN den rollen du ønsker at hunden skal ha i livet kommer som regel på grunn av arbeid. At man fra før man skaffer seg en hund tenker gjennom hva man ønsker. Hvordan hverdagen kan løses, hvordan ferier og helger skal være, hva skal hunden få lov til, hva skal den ikke få lov til osv.

Det er ikke automatisk at en hund som vokser opp fritt på en gård har det bedre enn en hund i en liten leilighet. Det som er avgjørende er hvilken plass hunden har i eierens liv. Blir den stimulert nok? Jeg synes ikke det er tilstrekkelig å ha et par lufteturer på ca en halvtime i løpet av en dag. Noen dager kniper det jo for alle, men hovedregelen skal være at hunden får brukt både hodet og kroppen. Jeg har ingen mulighet til å si at dersom du går så langt, trener så lenge- så er det ok. Det er helt avgjørende hva slags rase du har/ hvor mye tid hunden har mulighet til å være sammen med flokken sin/individ. Men det som er viktig er at du som eier, setter det godt inn i rasens bruksområder, hva er denne hunden avlet for og hvilke muligheter har jeg som eier til å gi den det.

Ta en prat med oppdretter, besøk oppdretter, hils på hvert fall mor til den valpen du evt vurderer å kjøpe. Du har like stor rett til å takke nei til en hund, som oppdretter har til å takke nei til deg som kjøper. Hvis du ikke synes tispa er en hyggelig hund, så er det stor sannsynlighet for at du vil se de samme trekkene i egen valp. Når du får hunden hjem, invester i valpekurs. Jobb aktivt med hunden din. Finn ut aktivitet både du og hunden din liker. Følg opp med helsekontroller, anbefalte vaksiner og vurder om du skal ha forsikring i tilfelle sykdom/skade. Men sist og viktigst – en hund kan virkelig gjøre en forskjell i livet ditt.


Vurderer du å skaffe deg en katt?

Katter er definitivt mere selvstendige enn en hund. Men heldigvis er vi kommet veldig mye lengre nå enn for noen år siden. Dersom du ønsker en katt, krever den også oppfølging. Det er ikke greit å la den være ute alene uten mulighet til å komme inn et isolert sted som er trygt for den.
Dersom du skal på ferie MÅ katten minst ha daglig tilsyn, evt ha den på kattepensjonat. En katt som bare lukkes ute og eiere regner med at klarer seg på mus og annet fangstdyr, tar helt feil. Pr. idag er det også alt for mange eierløse katter i Norge. Vi anbefaler at alle katter kastreres i ung alder. Følg opp med årlige helsekontroller og anbefalte vaksiner og vurder om du skal ha forsikring ved evt skade/sykdom.
Det er ikke uvanlig at vi ser katter som blir både 15-20 år. Så dersom du ønsker en katt, så må du regne med at du har en følgesvenn gjennom mange år.

Andre dyr

Marsvin, hamster, kaniner, mus, endel eksotiske dyr er også populære kjæledyr. Ofte er det barna i familien som ønsker dette. Dersom man bestemmer seg for å anskaffe et slikt dyr, er det veldig viktig å sette seg inn i hva de enkelte raser trenger av både plass, tilsyn og riktig fôring. Det er ikke barna som står ansvarlige, men de voksne i husholdningen har ansvar for at dyrene blir fulgt opp som de trenger. At barna får utføre oppgaver etter avtale er selvfølgelig helt flott, men de voksne MÅ følge med på dyrets helse. Dette kan man ikke forvente at barn har mulighet til å klare alene. Også her er det viktig å passe på at dyrene blir fulgt opp daglig ved reise/ferie osv. Så undersøk før dyret kommer i hus, har vi plass, tid og anledning til å følge opp og gi dyret det den trenger opp gjennom livet dens.

Dette innlegget er ikke ment å skremme bort folk fra å skaffe seg dyr. Jeg vet selv og ser daglig hvor viktig rolle disse levende individene har i livet vårt. Men jeg ser dessverre ofte også at hverdagen blir helt annerledes både for eiere og ikke minst for dyret, enn man ønsket seg. Og i mange tilfeller mener jeg at dette kunne vært unngått dersom man var litt mere tålmodig i anskaffelse av dyr. Undersøkte litt mere, planla litt mere, avklarte hvilke regler skal gjelde i vårt hus, hvordan skal vi få det til osv.
Bruk tid – skynd dere langsomt. Og ta imot all den gleden disse dyrene faktisk kan gi oss.

Spør oss gjerne om råd, så skal vi svare så godt vi kan. Lykke til i jakten på et nytt familiemedlem og bestevenn.

Vi har kunnskap til å gjenkjenne sykdom på et tidlig stadie, så vi anbefaler årlig helsekontroll.

Ta kontakt så hjelper vi dere gjerne!